Gratis verzending vanaf €350
Uitgebreid aanbod aan cursussen
Korting voor zakelijke klanten
+31 (0)6 48198593
info@nonpaintpro.nl
Home » Auto spuiten

Auto spuiten: tips voor een perfect eindresultaat

Wil je de auto een nieuwe kleur geven? Je kunt hem daarvoor natuurlijk naar een autobedrijf brengen, maar dan moet je rekening houden met hoge kosten. En waarom zou je, als je ook zelf een auto kunt spuiten? Goed voorbereid en systematisch te werk gaan bij een auto spuiten, zorgen ervoor dat je zelf de auto een nieuwe look geeft. En door natuurlijk van de juiste materialen gebruik te maken. Graag delen we een stappenplan en tips voor het zelf spuiten van een auto.

Houd er rekening mee dat een auto spuiten niet in een ochtendje gedaan is. Je moet er echt een paar dagen voor vrijmaken. Als je een garage of schuur hebt waar je de auto kunt parkeren om hem te spuiten, is dit het ideaalst. Natuurlijk kun je ook buiten, op droge dagen, de auto spuiten. Bepaal vooraf of je alleen de buitenkant van de auto wilt schilderen of ook alle details zoals de binnendeuren en de kofferbak. Dit laatste zal aanzienlijk meer tijd in beslag nemen, aangezien je de auto naakt moet strippen. Als je echter alleen het uiterlijk van de buitenkant van de auto wilt spuiten, maakt dit het werk eenvoudiger. Je markeert dan eenvoudig de gebieden die je niet wilt verven.

Benodigdheden voor een auto spuiten

Over het algemeen bestaat het auto spuiten uit het demonteren van de auto, wegwerken van oneffenheden, schuren, grondlakken, opnieuw schuren, spuiten, monteren, afwerken en poetsen. Hiervoor heb je verschillende gereedschappen en materialen nodig. Graag zetten we deze voor je op een rij, zodat je alles in huis kunt halen voordat je aan de slag gaat.

Voorbereiding voor het spuiten

Het is belangrijk om goed voorbereid te werk te gaan bij een auto spuiten. Dit voorkomt eventuele problemen later in het proces. Waar moet je zoal op letten?

 • Zorg dat je werkgebied stofvrij is. Je wilt namelijk niet dat er vuiltjes of stof op de pas gespoten auto vallen.
 • Ga je buiten de auto spuiten? Doe dit dan niet onder bomen of andere gebieden waar vervuiling op de natte verf kan vallen. Mogelijk kun je een tent om de auto plaatsen, om te voorkomen dat er vliegen of stof in de lak komen terwijl deze droogt.
 • De auto moet stralend schoon zijn voordat je de auto kunt spuiten. Was hem dus grondig.
 • Verwijder zoveel mogelijk demonteerbare elementen. Denk hierbij aan lichten, wieldoppen, sierstrips en deurhendels. Zo voorkom je dat je deze per ongeluk mee spuit. En plak de auto af waar je hem niet wilt spuiten.
 • Voor een mooi resultaat na het spuiten, is het aan te raden om vooraf deuken te verwijderen of op te vullen.

Auto schuren voor het spuiten

 • Vergeet niet je stofmasker en beschermende bril op te zetten voordat je begint met schuren.
 • Voordat je de auto gaat spuiten, moet je deze eerst schuren. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe verf goed op de oude laklaag hecht. Een gladde afwerking en de auto terug geschuurd naar blank metaal zorgen voor het beste eindresultaat.
 • Als je geen tijd hebt om de auto geheel terug te schuren naar het blanke metaal, is het belangrijk dat je in ieder geval een glad en effen ondergrond hebt om mee te werken.
 • Verwijder al het stof na het schuren met een schone doek en reinigingsproducten.
 • Voordat je verder kunt gaan, moet je eerst wachten totdat het residu van de gebruikte producten volledig verdampt is.

auto spuiten

Het moment: de auto spuiten

Als alle voorbereidingen zijn getroffen, is het moment aangebroken om zelf de auto te spuiten. Je kunt hiervoor verf in een spuitbus kopen of deze met een spuitpistool aanbrengen. Belangrijk is dat je altijd het gehele onderdeel bewerkt. En werk van naad tot naad, van boven naar beneden. Volg de gebruiksaanwijzing bij de verf op voor het beste resultaat. Zo wordt vaak aangeraden om voldoende afstand te houden om druipers te voorkomen. Vergeet niet beschermende kleding aan te trekken als je een auto gaat spuiten. En gebruik een mondkapje.

Het is aan te raden als je voor de eerste keer een auto gaat spuiten om je spuittechniek te oefenen. Gebruik bijvoorbeeld een stuk schroot en spuit in een zijwaartse veegbeweging. Als je de techniek onder de knie hebt, kun je met het spuiten van de auto gaan beginnen.

 • De eerste stap is het aanbrengen van een primer. Breng deze in dunne, gelijkmatige lagen aan. Waarschijnlijk heb je 2 of 3 lagen nodig om het oppervlakte te bedekken. Volg de gebruiksaanwijzing van het product op. Laat de primer goed drogen en uitharden tussen het aanbrengen van de verschillende lagen.
 • Als je merkt dat de primer een korrelachtige afwerking heeft, is het aan te raden om dit licht op te schuren tot een gladde, egale afwerking. Zorg ervoor dat je bij het afnemen van het gegronde oppervlakte niet teveel verdunner gebruikt om te voorkomen dat de primer verwijderd wordt.
 • De tweede stap is het aanbrengen van de autolak. Je brengt deze met dezelfde spuittechniek aan als de primer. Volg ook hierbij de gebruiksaanwijzingen van het product op. Zorg dat de verf goed kan uitharden. Je zult mogelijk 3 tot 4 lagen moeten aanbrengen voor een mooi eindresultaat.
 • Na het aanbrengen van de verf kun je een blanke lak aanbrengen om de verf te beschermen. Je doet dit op dezelfde wijze als de voorgaande lagen. Natuurlijk is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing van het product op te volgen.

Afwerking van een auto spuiten

Als je de auto van alle lagen hebt voorzien, is het tijd om de maskering te verwijderen. Doe dit terwijl de blanke lak nog nat is. Zo zorg je ervoor dat er geen tape of papier in de natte verf blijft zitten. Als de laatste laag blanke lak geheel uitgehard is, kun je de auto nalopen op eventuele onvolkomenheden. Deze kun je vervolgens bijwerken. En natuurlijk kun je nu de auto weer monteren en alle verwijderde onderdelen weer op de auto plaatsen. Geef je auto een poetsbeurt en je geniet van het prachtige eindresultaat!

Het is misschien een klus van een paar dagen, maar door het auto spuiten goed aan te pakken, is het zelf spuiten van je auto zeker mogelijk! Je bespaart niet alleen geld, maar kunt ook vol trots het eindresultaat tonen!